Nieuwe ontwikkelingen tv - ultra HD

Nieuwe ontwikkelingen tv’s: 4K, HDR, OLED en QLED

Nieuwe ontwikkelingen tv - ultra HDEr zijn een aantal nieuwe ontwikkelingen gaande op het gebied van televisies. De in het oog springende worden hieronder besproken:
– Ultra HD (4K)
– HDR
– OLED
– QLED

Ultra HD (4K): Viervoudig full HD

Op het gebied van de resolutie is er een relatief nieuwe ontwikkeling gaande. Veel nieuwe tv’s die momenteel verkocht worden, hebben meer dan vier keer het aantal beeldpunten dan bij full HD. De resolutie is dan 4096 x 2160. Dergelijke tv-schermen worden ook wel ultra HD (of 4K)-schermen genoemd. Dit is natuurlijk pas echt interessant als er ultra HD content op bekeken wordt is en dat is gelukkig steeds beschikbaar. Bijvoorbeeld via: Netflix, Youtube, ultra HD Blu-ray of zelf gemaakte filmpjes met een smartphone die over een 4k-camera beschikt.

HDR – High Dynamic Range

Er zijn nieuwe standaarden ontwikkeld voor een beter contrast. Het display is feller dan voorheen en ook het kleurbereik is verbeterd. Dit ultra hd premium logokomt het beeld duidelijk zichtbaar ten goede. De standaarden heten ‘HDR 10’ en ‘Dolby Vision’. De laatstgenoemde stelt nóg hoge eisen aan het contrast dan het al duidelijk verbeterde ‘HDR 10’. TV’s die voldoen aan een nieuwe HDR standaard zijn te herkennen aan het ULTRA HD PREMIUM logo. LG gebruikt een eigen ‘OLED HDR’ logo. Overigens zijn er ook tv’s die niet over één van deze logo’s beschikken, maar wel aangeven dat ze HDR signalen aankunnen. Je kunt er op basis van die aanduiding echter niet zeker van zijn dat ze voldoen aan HDR 10 en/of Dolby Vision.

OLED

Hoewel tv met OLED schermen al wat jaren bestaan worden ze inmiddels steeds beter betaalbaar. Deze beeldschermen zorgen voor een bijzonder goede zwartweergave. LG, Philips en Sony bieden OLED televisies voor consumenten aan. Meer informatie hierover kun je vinden in het onderdeel OLED tv of in het artikel Led of OLED televisie – Wat zijn de verschillen.

QLED

Samsung zet niet meer in op OLED maar op een eigen variant van LCD die ze QLED noemen. Ze hebben voor 2017 een reeks uitgebracht. Eerder hebben ze een OLED op de markt gebracht maar daar zijn ze mee gestopt.

Lees het aparte artikel over QLED voor meer informatie hierover.

Nieuwe ontwikkelingen tv’s: 4K, HDR, OLED en QLED
2.9 (58.82%) 17 votes