Voordelen en nadelen OLED televisie

OLED televisies hebben veel voordelen en daarom zetten veel fabrikanten in op dit type scherm. Er zijn ook nadelen te noemen, maar die zullen naar verwachting naar verloop van tijd minder relevant worden. Onderstaand een opsomming van de belangrijkste voordelen en nadelen.

Voordelen OLED tv

De beeldpunten worden niet door een externe lichtbron verlicht, maar stralen zelf licht uit. Hierdoor ontstaan vele voordelen:

– Dunne televisies: OLED tv zijn nog dunner dan lcd en led tv’s
– De kijkhoek is erg groot
– De kleurweergave is beter
– Het contrast is hoog doordat de pixel zelf heel helder gemaakt kan worden maar ook helemaal zwart als deze uit staat.

Ook de responstijd is vele malen beter dan bij een led tv. OLED kan wel 1000 keer sneller zijn.

Het laatste belangrijke voordeel dat we hier noemen is dat het licht van OLED relatief energiezuinig is. Deze techniek past dus prima in deze tijd waarin er veel aandacht is voor energiezuinige apparatuur.

Nadelen OLED tv

Nog erg duur
Momenteel zijn dit type tv’s erg kostbaar. Wanneer de vraag er naar groter wordt en daarmee de productieaantallen toenemen, zal de prijs gaan dalen. Ook na de introductie van LED tv’s heeft zich een dergelijke ontwikkeling afgespeeld. Mede door de erg hoge prijs is OLED nog niet doorgebroken op de consumentenmarkt.

Levensduur
Net zoals bij andere verlichting gaat ook de kwaliteit van een OLED naar verloop van tijd achteruit. De techniek heeft zich niet bewezen qua levensduur. Toch is het nog maar de vraag of de levensduur echt een nadeel is ten opzichte van plasma, lcd en led televisies. Diverse fabrikanten melden namelijk al dat ze door een verbetering van de techniek de levensduur hebben verbeterd.

> OLED TV – Introductie
> OLED TV – Wat is het?
> OLED TV – De voor- en nadelen
> OLED TV – Ontwikkelingen
> OLED TV – Overige artikelen

 

Voordelen en nadelen OLED televisie
3.8 (75.56%) 9 votes