ultra hd premium logo

Uitleg specificaties tv: contrastratio en HDR

Dit geeft weer hoe groot het verschil is tussen de ‘kleuren’ wit en zwart dat de televisie kan weergeven. Hoe groter dit verschil, hoe mooier het beeld.
Bij een contrastratio van 2000 : 1 zijn er 2000 stappen in kleurnodig om van zwart naar wit te gaan. Een contrast ratio van 3000 : 1 is beter, omdat er nu meer kleurnuances weergegeven kunnen worden. Dit wordt ook wel het schermcontrast genoemd.

Hiernaast bestaat ook de term ‘dynamisch contrast’. De ratio’s hierbij lijken veel beter, omdat bijvoorbeeld 50.000 : 1 goed mogelijk is. Deze waarde wordt gemeten nadat (digitale) beeldbewerkingen hebben plaatsgevonden. Bij het vergelijken van contrast ratio’s is het dus zaak om geen schermcontrast ratio te gaan vergelijken met een dynamisch contrast ratio. Het is in een winkel lang niet altijd duidelijk welk ratio bedoeld wordt. Wanneer u een contrastratio tegenkomt die hoger is dan 2000:1 dan heeft u zeer waarschijnlijk te maken met een dynamisch contrast.
In principe is het beter om schermcontrast ratio’s te vergelijken, maar deze worden niet door alle fabrikanten opgegeven. Het contrast ratio is een aardige waarde om het contrast van verschillende schermen te vergelijken, maar het zegt niet alles. Het is raadzaam om zelf voor de aanschaf te kijken of het contast naar wens is. De kleur wit is door tv’s prima weer te geven. Belangrijker is om te bekijken of zwart beeld ook echt goed zwart is en niet donkergrijs. OLED tv’s beschikken over een bijzonder goede zwartwaarde.

HDR

Er zijn nieuwe standaarden ontwikkeld voor een beter contrast. Wanneer een tv daaraan voldoet dan is het display is feller dan voorheen en ook het kleurbereik is verbeterd. Dit ultra hd premium logo - contrastratiokomt het beeld duidelijk zichtbaar ten goede. De standaarden hebben de namen ‘HDR 10’ en ‘Dolby Vision’. De laatstgenoemde stelt zelfs nóg hoge eisen aan het contrast dan het al duidelijk verbeterde ‘HDR 10’. TV’s met de nieuwe HDR standaard zijn te herkennen aan het ULTRA HD PREMIUM logo. LG gebruikt een eigen ‘OLED HDR’ logo. Er zijn ook tv’s die niet over één van deze logo’s beschikken, maar wel aangeven dat ze HDR signalen aan kunnen. Je kunt er op basis van die aanduiding echter niet zeker van zijn dat ze voldoen aan HDR 10 en/of Dolby Vision.

 

> Introductie uitleg specificaties televisie
> Contrastratio en HDR
> Resolutie
> Helderheid en responstijd
> Hertz (refreshrate)
> Aansluitingen
> Internet

 

Uitleg specificaties tv: contrastratio en HDR
2.6 (52%) 15 votes