Uitleg specificaties tv: helderheid en responstijd

Helderheid

De helderheid wordt uitgedrukt in het aantal candela (maat voor lichtsterkte) per vierkante meter: cd/m2. Een hogere waarde geeft aan dat er helderder (hogere lichtsterkte) beeld verkregen kan worden. 500 cd/m2 of 550 cd/m2 zijn gangbare waardes.

Responstijd

De responstijd van een lcd televisie geeft aan hoe snel een pixel (beeldpunt) op het beeldscherm kan veranderen van helemaal zwart naar wit en weer terug naar zwart. Dit zegt wat over hoe snel een pixel van kleur kan veranderen. Des te sneller dit kan, des te soepeler snelle beelden weergegeven worden. Het wordt uitgedrukt in het aantal milliseconden (ms). Een responstijd van 6 ms is beter dan een van 8 ms. Vooral wanneer de lcd tv gebruikt wordt voor gamen is het goed om hier op te letten. Sommige fabrikanten communiceren een responstijd die lager ligt dan 6 ms. In dat geval wordt zeer waarschijnlijk een alternatieve versie van de responstijd gecommuniceerd (zoals de snelheid waarmee een pixel verandert tussen bepaalde grijstinten), die de waarde gunstiger voorstelt dan die in werkelijkheid is.

Bij plasma tv’s kunnen pixels vrijwel meteen veranderen naar de juiste kleur. Hierbij is de responstijd niet zo relevant. Vaak wordt deze dan ook niet vermeld bij de specificaties.

> Introductie uitleg specificaties televisie
Contrastratio
> Resolutie
> Helderheid en responstijd
> Hertz (refreshrate)
> Aansluitingen
> Internet

 

Uitleg specificaties tv: helderheid en responstijd
3.7 (73.33%) 3 votes