Televisie - uitleg specificaties resolutie

Uitleg specificaties tv: resolutie

De resolutie bepaalt hoe scherp een beeld kan worden weergegeven. Een beeldscherm bestaat uit vele beeldpunten (pixels). Hoe groter het aantal beeldpunten hoe scherper het beeld eruit kan zien. Een resolutie wordt uitgedrukt in het aantal horizontale en verticale pixels wat een scherm kan weergeven.

HD ready en full HD

Televisie - uitleg specificaties resolutieDe belangrijksteresoluties zijn1280x720 (= ‘HD-ready’) en 1920x 1080 (=’full HD’).Omdat er steeds meer televisiekanalen in HD(ready)-kwaliteit wordt aangeboden is een HD-ready tv geen overbodige luxe. Een fullHD beeldscherm kan nóg scherper beeld weergeven. Bij de specificaties van een televisie staat meestal aangegeven of het scherm HD-ready of full HD is.

Ultra HD

Er zijn televisies in aantocht met een resolutie die ultra HD wordt genoemd (ook wel 4K). Die hebben meer dan vier keer het aantal beeldpunten dan bij full HD, namelijk een resolutie van 4096 x 2160 pixels. De ontwikkeling van televisies die deze resolutie ondersteunen staat echter nog in de kinderschoenen. En er is niet veel beeldmateriaal beschikbaar in ultra HD.

Beeldbron en resolutie

Naast een goede resolutie is ook een goede beeldbron belangrijk om uiteindelijk een scherp beeld te krijgen. De kwaliteit van een film in HD-formaat is bijvoorbeeld beter dan dat van een film in DVD-formaat.
Het standaard DVD-formaat bevat namelijk ‘maar’ 720 x 480 beeldpunten. Een HD tv kan dit meestal wel omzetten naar een groter formaat, zodat het beeldvullend wordt weergegeven. Maar omdat de DVD niet genoeg beeld-informatie bevat voor weergave in full HD, zal het er dan minder scherp uitzien op een full HD televisie, dan wanneer er een bluray disk wordt gebruikt als beeldbron. Een bluray disk ondersteunt full hd namelijk wél.

Voor meer detail-informatie over resoluties kunt u kijken op Wikipedia.

> Introductie uitleg specificaties televisie
Contrastratio
> Resolutie
> Helderheid en responstijd
> Hertz (refreshrate)
> Aansluitingen
> Internet

 

Uitleg specificaties tv: resolutie
3.3 (66.67%) 15 votes