Laptop basis specificaties

Bij de aankoop van een laptop zijn er vele specificaties die van belang kunnen zijn. Via deze pagina vind je laptop basis specificaties, zodat je weet waar je op kunt letten.

Processor laptop

De processor is het brein van de laptop en voert de noodzakelijke berekeningen uit. Hij is van grote invloed op de prestaties die de laptop kan leveren.
Er zijn met name drie zaken die grote invloed hebben op de snelheid van een processor:

  • De ‘kloksnelheid’: dit zegt wat over het aantal bewerkingen per seconde uitgevoerd kunnen worden. Het wordt aangegeven in het aantal hertz. Bijvoorbeeld: Intel Core i3-7130U  2.70GHz.
  • Het aantal kernen: elke processorkern kan apart berekeningen uitvoeren. Hoe meer kernen, hoe meer berekeningen er tegelijk uitgevoerd kunnen worden. 2 kernen (duo-core) of 4 kernen (quad-core) is gangbaar. Maar bijvoorbeeld 6 (hexa-core) of 8 (octa-core) is ook mogelijk.
  • Cache: die staat voor het (tijdelijke) geheugen waaruit de processor kan putten. Over het algemeen geldt: hoe meer hoe beter.

Uiteraard staat de ontwikkeling van processors niet stil. Buiten het feit dat ze steeds sneller worden, bestaat er ook een trend om ze zo zuinig mogelijk te maken. Op die manier kan de laptop langer functioneren op een volle accu.

De twee belangrijkste merken die processors maken zijn Intel en AMD.
Van intel wordt, ook voor laptops, veel gebruik gemaakt van de ‘Core i-serie’ processors. Een hoger nummer achter de ‘i’ staat voor een processor uit een betere categorie. Daarnaast heeft deze processor nog een naam om aan te geven van welke generatie die is. Dit nieuwste 8ste generatie heeft ‘Lake’ in de naam staan. Bijvoorbeeld: Intel i5-8250U Kaby Lake-R processor.

Geheugen laptop

Intern geheugen

Intern geheugen wordt ook wel het werkgeheugen (of RAM-geheugen)genoemd. De computer gebruikt dit geheugen voor de tijdelijke opslag van data.
Tot op zekere hoogte geldt: hoe groter de capaciteit van het interne geheugen en hoe sneller de geheugenmodule is, hoe beter het is voor de prestaties van de laptop. De capaciteit wordt uitgedrukt in het aantal gigabytes opslagruimte. De snelheid wordt uitgedrukt in het aantal megaherz (MHz).

Het aantal megaherz is meestal niet terug te vinden in advertenties. Het zal vaak niet het belangrijkste zijn bij de aanschaf van een laptop, maar bij het vergelijken van intern geheugen is het wel een relevante specificatie.

Harde schijf (extern geheugen)

Op de harde schijf staat uw software (waaronder het besturingssysteem) en staan uw bestanden (waaronder documenten, muziek en films). Uiteraard geldt: hoe groter de capaciteit van de schijf, hoe meer software en andere bestanden u hierop kwijt kunt. De benodigde schijfruimte is voor een groot deel afhankelijk van waarvoor u de computer gaat gebruiken. Wilt u er bijvoorbeeld veel films en muziek op kwijt kunnen, dan is een grote harde schijf aan te bevelen. Laptopschijven met een capaciteit van 1025 Gigabyte (=1 terrabyte, TB) zijn tegenwoordig zeker geen uitzondering meer.

De ene hare schrijf kan de data die er erop staat sneller beschikbaar stellen dan de andere. Dit heeft voor een belangrijk deel te maken met de rotatiesnelheid. De schijf draait als die in gebruik is in het rond en hoe sneller dit gebeurt, hoe sneller de data gelezen kan worden. De rotatiesnelheid is meestal 5400 rpm (rotaties per minuut)of 7200 rpm. Laatstgenoemde is dus beter.
Een ander aspect van harde schijf dat van invloed is op de prestaties is het cachegeheugen. Dit is een beetje geheugen op de harde schijf waar vandaan heel snel tijdelijke data beschikbaar kan worden gesteld. Meer cachegeheugen is beter.

Een SSD (Solid State Drive) heeft geen bewegende onderdelen zoals hierboven beschreven. Er is dus geen sprake van een ‘rotatiesnelheid’. Een dergelijke schijf  is sneller, stiller, lichter, energiezuiniger en kan beter tegen een stootje dan een traditionele harde schijf. Ze zitten in veel laptops. Ook zijn ‘hybride’ harde schrijven beschikbaar: dit zijn traditionele harde schrijven met daarin verwerkt een deel met SSD-geheugen. Dit laatste wordt dan gebruikt om het besturingssysteem vlotter te laten zijn.

Besturingssysteem laptop

De Windows laptops worden momenteel verkocht met een voorgeïnstalleerde versie van Windows 10 Home.
Naast deze versie bestaat er ook Windows 10 Pro. De verschillen kun je bekijken op de site van Microsoft.
Wanneer je de voorkeur geeft aan een laptop van Apple, een MacBook, dan zijn de meest recente versies: macOS High Sierra en macOS Mojave.

Beeldscherm laptop

Formaat

Het is belangrijk om vooraf goed stil te staan bij de gewenste grootte van het beeldscherm van de laptop. Hierbij is natuurlijk leidend wat u zelf prettig vindt om mee te werken. Maar ook de handzaamheid speelt een rol. Een relatief groot scherm van bijvoorbeeld17,3 inch kan onhandig zijn wanneer het de bedoeling is dat deze veel in de trein gebruikt wordt.
Vaak wordt de grootte weergegeven in het aantal inch. Gangbaar zijn de formaten van 15,1 inch of net hierboven (bijv. 15,6 inch). Een duidelijke stap groter zijn de laptops met het formaat van 17 – 18 inch . Wanneer de laptop gebruikt wordt om spellen te spelen (gamen) of voor in de huiskamer als vervanger van een ‘gewone’ computer, dan is dit bijvoorbeeld het overwegen waard. En duidelijke stap kleiner dan het genoemde gangbare formaat zijn laptops met een grootte van circa 11 -13 inch.
Wanneer het scherm nog kleiner wordt dan komen we in de richting van een netbook/mini-pc.

Led en touchscreen

Veel laptops hebben een IPS scherm. Een ander veel voorkomende soort is een TN scherm. Deze schermen zijn relatief goedkoop ten opzicht van een IPS-scherm. Ze gebruiken over het algemeen ook minder energie. De kijkhoek van de IPS schermen zijn echter beduidend beter. (bron: tweakers.net).

Het besturingssysteem Windows 10 biedt een goede ondersteuning voor de aanraakgevoelige ‘touchscreens’. Steeds meer laptops hebben een dergelijk scherm.

Grafische kaart laptop

De grafische prestaties van een laptop kunnen op twee manieren worden vormgegeven: door een geïntegreerde grafische kaart of door een losse grafische kaart.

Een geïntegreerde grafische kaart bevindt zich op het moederboard (waar zich ook de processor bevindt). Hoewel ze over het algemeen steeds beter worden zijn die minder goed dan de losse variant. Er is meestal geen apart geheugen aanwezig en daarom wordt er dan gebruik gemaakt van het interne geheugen. Dit kan dan ten koste gaan van de performance van andere onderdelen die dit interne geheugennodig hebben. Deze kaarten zijn prima geschikt om lichte taken uitte voeren (bijvoorbeeld teksverwerking), maar voor zware toepassingen(zoals videobewerkingsprogramma’s, of (3D) games) is een goeie losse grafisch kaart nodig.

Losse grafische kaarten worden veelal onderverdeeld in een laag, midden en hoog segment. Ze beschikken zoals gezegd over eigen geheugen, bijvoorbeeld 512 MB of 1 gigabyte. Hoe meer geheugen hoe beter. Een andere specificatie waar veel naar gekeken wordt is de kloksnelheid. Dit geeft aan hoe snel de instructies op de kaart verwerkt kunnen worden. Het wordt gemeten in het aantal megahertz (MHz). Bijvoorbeeld 500 MHz of 720 MHz. Ook hiervoor geldt: hoe meer hoe beter.

De meest bekende merken op het gebied van grafische kaarten zijn Nvidia, ATI en Intel.

Bluetooth

Bluetooth maakt draadloze communicatie tussen apparaten mogelijk. In tegenstelling tot WIFI, wordt bluethooth overwegend gebruikt voor communicatie op korte afstand (circa 10 meter).
Indien u in het bezit bent van apparaten die over bluetooth beschikken (zoals bijvoorbeeld een gsm) en wilt d.m.v. uw laptop graag actief gebruik maken van de bluetooth-diensten die dat apparaat aanbiedt, dan is het goed om na te gaan of een nieuwe laptop ook over bluetooth beschikt.

Wifi

Ook dit wordt gebruikt voor draadloze communicatie, maar dan vaak voor langere afstanden dan bluetooth. Het wordt veelal gebruikt om draadloos te internetten, of om draadloos contact te maken met een thuisnetwerk.
De meest recente standaard heet 802.11ac. Deze maakt sneller internet en vaak ook een sterker signaal mogelijk dan zijn voorganger (802.11n). Zowel uw draadloze netwerk als uw laptop moet de 802.11ac-standaard ondersteunen om gebruik te kunnen maken van de voordelen ervan.

> Bekijk de top-10 laptops bij Coolblue