Aansluitingen op een mediaspeler

Onderstaand worden veel voorkomende aansluitingen op mediaspelers besproken. Niet alle aansluitingen zijn standaard aanwezig dus het is goed om na te gaan wat voor u van belang is.

HDMI

Om de mediaspeler op een televisie te kunnen aansluiten en daarbij ook beelden in HD kwaliteit te kunnen afspelen ligt een HDMI-aansluiting voor de hand. Een HDMI-kabel kan zowel beeld als geluid doorgeven naar de tv.
Vrijwel elke hedendaagse mediaspeler beschikt over een dergelijke aansluiting

Momenteel wordt er hoofdzakelijk gebruik gemaakt van HDMI 1.3 aansluitingen. In de nabije toekomst zullen steeds meer mediaspelers en tv’s over een hdmi 1.4 aansluiting gaan beschikken. Deze nieuwe standaard is beter geschikt gemaakt voor het overbrengen van 3D beelden. Meer over 3D vindt u in het onderdeel 3d televisie.

Internet aansluiting

Veel, maar niet alle, mediaspelers kunnen verbonden worden met internet door middel van een zogenaamde ethernet kabel. Hierdoor is het mogelijk om deze aan te sluiten op uw eigen netwerk, bijvoorbeeld een computer of NAS-schijf, zodat de mediabestanden vanaf die plaats naar de tv gestuurd kunnen worden. Daarnaast ondersteunen veel mediaspelers allerlei internetdiensten, zoals bepaalde online videokanalen en radiostations.
Het is raadzaam om na te gaan of een mediaspeler de hier aangegeven netwerkdiensten ondersteunt, als u daarvan gebruik wenst te maken.

Voor de consumentenmarkt bestaan er qua snelheid van de verbinding twee soorten aansluitingen voor internet: 100 Mbit per seconde of een Gigabit aansluiting (1000 Mbit per seconde). Laatsgenoemde kan veel hogere snelheden aan voor de dataoverdracht, maar ook de verbindingskabels, de aansluitingen van een eventueel extern medium en een router (indien die zicht tussen de mediaspeler en een extern medium, bijvoorbeeld een pc,bevindt) dienen over Gigabit-functionaliteit te beschikken.

USB

Een usb-poort is handig om een externe harde schijf op aan te sluiten (hier wordt ook wel een eSATA-aansluiting voor gebruikt) of bijvoorbeeld een toetsenbord.
De USB 3.0 standaard is in opkomst. Deze maakt veel snellere dataoverdracht mogelijk dan de 2.0 standaard. Beide apparaten die met een USB 3.0 kabel zijn verbonden moeten die standaard echter wel ondersteunen.

Ook voor USB geldt dat het goed is om na te gaan welke usb-apparaten de mediaspeler ondersteunt. Een toetsenbord aansluiten is bijvoorbeeld niet altijd mogelijk.

Draadloos

Om bestanden binnen een netwerk draadloos benaderbaar te maken is het soms mogelijk om via WIFI een apparaat (bijvoorbeeld computer) te verbinden met de mediaspeler. Hiervoor moet dan in sommige gevallen een extra stukje hardware aangeschaft worden.

> Mediaspeler: introductie
> Mediaspeler: met of zonder harde schijf?
> Mediaspeler: aansluitingen
> Mediaspeler: extra functionaliteiten en software