Wasdroger

Wasdroger: basiskenmerken

WasdrogerBent u zich aan het oriënteren op een nieuwe wasdroger?
In het onderdeel ‘Algemene kenmerken’ worden belangrijke specificaties en wetenswaardigheden besproken. Handige informatie als ondersteuning bij uw aankoop.

Wasdroger: soorten wasdrogers

Er zijn vier soorten wasdrogers te onderscheiden. Bij de eerste twee die hieronder genoemd worden zit het verschil in de wijze waarop het vocht wat uit het wasgoed komt wordt afgevoerd. De laatste twee drogersoorten zijn eigenlijk een variant van één van de eerste twee genoemde.

Condensdroger

Bij dit type droogautomaat komt het water van het gewassen wasgoed uiteindelijk terecht in een reservoir in de wasdroger zelf. Dit reservoir dient regelmatig handmatig geleegd te worden. Soms is het mogelijk ome en voorziening te treffen waardoor het water in een afvoerbuis in de buurt van de droger wordt geleid. Dan wordt het legen van het reservoir overbodig.

Luchtafvoerdroger

Vochtige lucht wordt bij een luchtafvoerdroger via een kanaal rechtstreeks naar buiten geleid. Dit kan bijvoorbeeld via een doorgang in de muur. Het is van belang dat een dergelijke constructie op een deugdelijke manier wordt aangelegd.

Warmtepompdroger

Een bijzondere variant van een condensdroger is een warmtepompdroger. De techniek achter het drogen van de was verschilt hierbij van die van een conventionele condensdroger. Het grote voordeel is dat deze techniek een stuk energiezuiniger is. Dit bespaart kosten en het is beter voor het milieu. Een warmtepompdroger is in aanschaf gemiddeld echter duurder dan conventionele condens- en luchtafvoerdrogers. Diverse fabrikanten, waaronder AEG, Bosch en Siemens, bieden dit type droger aan.

Gasdroger

De gasdroger is een bijzondere variant van een luchtafvoerdroger. Zoals de naam al doet vermoeden werkt deze wasdroger op gas en dient er dus een gasaansluiting in de buurt van de droger aanwezig te zijn. Het aansluiten dient door een erkend installateur voor gas gedaan te worden. Dit type droger verbruikt een stuk minder energie dan conventionele drogers en de warmtepompdroger. De CO2-uitstoot is het laagste van de vier genoemde typen wasdrogers.

Tijdgestuurd of elektronische vochtmeting?

Om de duur van het droogprogramma te bepalen zijn er twee systemen: tijdgestuurd of door middel van elektronische vochtmeting. Bij de tijdgestuurde variant wordt vooraf zelf ingesteld hoe lang het programma zal duren. Op deze manier loopt u echter wel het risico dat wasprogramma onnodig lang duurt. Het is goed mogelijk dat de was ruim binnen de ingestelde tijd al droog is. Dit probleem wordt opgelost de elektronische variant: wanneer de droger detecteert dat het vochtpercentage laag genoeg is, dan stopt het droogprogramma automatisch. Omdat het wasprogramma zo niet langer duurt dan nodig, is deze methode beter vanuit het oogpunt van energiebesparing en het milieu.

Vulgewicht

Wanneer u in de regel veel was tegelijk wilt drogen(omdat u bijvoorbeeld ook een grote wasmachine heeft)dan kan een droger met een hoog vulgewicht raadzaam zijn. Dit gewicht is normaliter 5 of 6 kilo maar er zijn ook wasdrogers met een vulgewicht van10 kilo verkrijgbaar. Bij een gezin met veel personen is een grotere wasdroger het overwegen waard.

Energieverbruik

Wasdroger - energieverbruikWasdrogers kennen net als wasmachines een energielabel. Dit label geeft onder andere het gemiddelde energieverbruik weer. Er wordt een score aan elke apparaat toegekend. Dit scoresysteem loopt van A (meest energiezuinig) tot en met G (minst energiezuinig).De enige type droger die het label A heeft is de warmtepompdroger. Hoewel een gasdroger ook relatief weinig belastend voor het milieu is heeft deze geen energielabel, aangezien dit label alleen geldt voor elektrische apparaten.

Onderstaande tabel geeft een indicatie van de energiekosten per jaar en per droogbeurt van de diverse soortenwasdrogers aan. Er is uitgegaan van een bedrag van€ 0,24 per kWh voor elektriciteit en van € 0,70 per m3 voor gas. Voor het aantal droogbeurten is een gemiddelde van 192 per jaar gehanteerd.

Type wasdroger Energiekosten Energiekosten
per jaar per droogbeurt
Gasverwarmd met luchtafvoer € 32 € 0,17
Warmtepomp (Energielabel A) € 62 € 0,32
Luchtafvoer (Energielabel B+C) € 121 € 0,63
Condens (Energielabel B+C) € 131 € 0,68

bron: www.duurzaamthuis.nl

Coolblue heeft een aparte webpagina met energiezuinige wasdrogers.

Wasdroger: extra opties

Onderstaand een greep uit veel voorkomende extra opties bij wasdrogers.

Uitgestelde start: wilt u de mogelijkheid hebben dat de droger niet meteen zijn werk begint, maar op een later tijdstip? Dan is dit een handige optie voor u. Dit kan handig zijn wanneer uw energietarief bijvoorbeeld lager is tijdens nachtelijke uren.

Anti-kreuk: veel drogers kennen een anti-kreuk programma. Dit maakt het strijken makkelijker.

Trommelverlichting: wanneer uw droogautomaat op een donkere plaats komt te staan, dan is trommelverlichting het overwegen waard.

Zoemer: wilt u gewaarschuwd worden als de was droog is? Dan is dit een optie voor u.

 

> Wasdroger top-10 van Coolblue