Wasdroger: soorten wasdrogers

Wasdroger: soorten wasdrogers

Er zijn vier soorten wasdrogers te onderscheiden. Bij de eerste twee die hieronder genoemd worden zit het verschil in de wijze waarop het vocht wat uit het wasgoed komt wordt afgevoerd. De laatste twee drogersoorten zijn eigenlijk een variant van één van de eerste twee genoemde.

Condensdroger

Bij dit type droogautomaat komt het water van het gewassen wasgoed uiteindelijk terecht in een reservoir in de wasdroger zelf. Dit reservoir dient regelmatig handmatig geleegd te worden. Soms is het mogelijk ome en voorziening te treffen waardoor het water in een afvoerbuis in de buurt van de droger wordt geleid. Dan wordt het legen van het reservoir overbodig.

Luchtafvoerdroger

Vochtige lucht wordt bij een luchtafvoerdroger via een kanaal rechtstreeks naar buiten geleid. Dit kan bijvoorbeeld via een doorgang in de muur. Het is van belang dat een dergelijke constructie op een deugdelijke manier wordt aangelegd.

Warmtepompdroger

Een bijzondere variant van een condensdroger is een warmtepompdroger. De techniek achter het drogen van de was verschilt hierbij van die van een conventionele condensdroger. Het grote voordeel is dat deze techniek een stuk energiezuiniger is. Dit bespaart kosten en het is beter voor het milieu. Een warmtepompdroger is in aanschaf gemiddeld echter duurder dan conventionele condens- en luchtafvoerdrogers. Diverse fabrikanten, waaronder AEG, Bosch en Siemens, bieden dit type droger aan.

Gasdroger

De gasdroger is een bijzondere variant van een luchtafvoerdroger. Zoals de naam al doet vermoeden werkt deze wasdroger op gas en dient er dus een gasaansluiting in de buurt van de droger aanwezig te zijn. Het aansluiten dient door een erkend installateur voor gas gedaan te worden. Dit type droger verbruikt een stuk minder energie dan conventionele drogers en de warmtepompdroger. De CO2-uitstoot is het laagste van de vier genoemde typen wasdrogers.

> Introductie kenmerken wasdroger
> Soorten wasdrogers
> Tijdgestuurd of electronische vochtmeting?
> Vulgewicht en energieverbruik
> Extra opties

 

Wasdroger: soorten wasdrogers
Beoordeel dit artikel