Wasmachine

WasmachineBij de aankoop van een wasmachine is het goed om vooraf na te gaan waar die komt te staan, hoe intensief die gebruikt gaat worden en welke opties je wilt. Uiteraard bestaan er wasmachines in diverse prijsklassen. De vraag is dan ook welke opties en kenmerken je belangrijk vindt en aan welke kwaliteitseisen de wasmachine moet voldoen.

Wasmachine: toerental en droogresultaat

Het toerental van de wasmachine bepaalt het droogresultaat na afloop van het wasprogramma. Hoe hoger, hoe droger de was wordt en hoe korter die dus aan de waslijn hoeft te hangen of in de droger hoeft. De meest gangbare toerentallen zijn 1000, 1200, 1400 en 1600 toeren per minuut. Soms is het ook mogelijk om de toeren, binnen een bepaalde range, zelf in te stellen. Dit is praktisch omdat gevoelige stoffen (bijvoorbeeld zijde) niet op een te hoog toerental gecentrifugeerd dienen te worden. Zie bijgaand tabel voor het restvochtpercentages.

Toerental (p/m) Restvocht
1000 58%
1200 52%
1400 50%
1600 44%

Naast de toeren zegt ook het zogenoemde droogresultaat iets over hoe vochtig de kleding uit de wasmachine komt. Dit resultaat wordt uitgedrukt door middel van de letters A (best) tot en met G (minst).
Een wasmachine met een droogresultaat A of B en minimaal 1200 toeren is geen overbodige luxe.

Laadvermogen

Een hoger laadvermogen zorgt voor meer gemak. Als er doorgaans veel kleding gewassen moet worden dan is dit dus iets om naar te kijken.
Waar vroeger 5 kg de standaard was, is dat nu steeds meer 6 kg. Maar er zijn zelfs wasmachines met een laadcapaciteit van 10 kg verkrijgbaar.

Energieklasse

Ook wasmachines kennen een energieklasse. Deze loopt van klasse A (minst belastend voor het milieu) tot en met klasse G. Klasse A wordt vaak onderverdeeld in A, A+ en A++. Verreweg de meeste wasmachines die tegenwoordig worden verkocht hebben klasse A (of een variant daarvan), of B.

Meer informatie over het energieverbruik van wasmachines kunt u vinden op de website van milieu centraal.

Levensduur wasmachine

Per merk kan de kwaliteit en daarmee ook de levensduur verschillen. Wasmachines van Miele staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze een stuk langer meegaan dan gemiddeld. Ze zijn kwalitatief zeer goed. Daar staat tegenover dat ze gemiddeld ook duurder zijn.

Het marktsegment onder Miele bestaat onder andere uit de merken AEG, Bosch en Siemens. De onderkant van de markt wordt ingenomen door merken als Indesit en Luxor. Ze zitten in het lage prijssegment. Dit zijn niet per definitie slechte wasmachines. Kwalitatief alleen minder goed dan de eerder genoemde merken.

Een wasmachine gaat normaal gesproken ongeveer 3000 – 3500 wasbeurten mee. Wanneer er zes wassen per week gedraaid worden dan zou een wasmachine dus makkelijk 10 jaar mee moeten kunnen gaan.

Voorlader of bovenlader

Verreweg de meest verkochte wasmachines zijn de zogenaamde voorladers: het wasgoed wordt via een deur aan de voorzijde in de wasmachine gedaan.
In sommige (kleine) ruimtes is dit echter onhandig. Voor die situaties bestaan er de bovenladers. Bovenladers zijn veelal slechts 40 – 46 centimeter breed, terwijl de meeste voorladers 60 cm breed zijn. Bij een keuze tussen deze types staat de vraag centraal: wat is het meest praktisch?

Een voorlader heeft als voordeel dat er een wasdroger bovenop geplaatst kan worden. Daarnaast is er een ruimere keuze aan modellen. Zo kunt u de voor u meest geschikte uitzoeken en wordt u keuze niet beperkt tot modellen met bijvoorbeeld een relatief kleine wascapaciteit of weinig extra opties. Het grote nadeel is echter dat een voorlader meer ruimte in beslag neemt.

Wasmachine: extra functies

Buiten algemene kenmerken voor wasmachines zijn er ook de specifieke kenmerken die per merk en model kunnen verschillen. Onderstaand een uitleg van een aantal veel voorkomende opties.

Uitgestelde start

Een handige optie is die van een uitgestelde start. Zo kunt u de wasmachine bijvoorbeeld laten beginnen in de uren waarop de stroom goedkoper is. Of u stelt de begintijd zo in dat de wasmachine net klaar is als u thuiskomt. De was heeft dan niet onnodig lang vochtig in de trommel gelegen.

Waterstop

Een waterstop is een beveiliging tegen overstroming of het nodeloos blijven doorvoeren van water via de afvoer. Wanneer een wasmachine, vanwege een defect, meer water vraagt dan het aantal liters waarop de waterstop is ingesteld, dan wordt de aanvoer van water geblokkeerd. Voordit doel bestaan er ook los te verkrijgen waterstoppen die aan de waterkraan gemonteerd kunnen worden.

Kort programma of halve belading

Een kort wasprogramma is handig als u de was kort wil opfrissen. Bijvoorbeeld omdat het naar rook ruikt. Dit scheelt energie.
Zo bestaat er ook een wasprogramma voor wanneer de trommel half beladen is. Ook dit scheelt energie. Het is in dit kader echter beter om volle wassen te draaien.