Uitleg: downloadsnelheid, uploadsnelheid en nieuwsgroepen

Uitleg: downloadsnelheid, uploadsnelheid en nieuwsgroepen

Downloadsnelheid

Internet  downloadsnelheid uploadsnelheid nieuwsgroepenBij internetabonnementen staat vermeld hoe hoog de download- en uploadsnelheden zijn. Deze zijn belangrijk. Hoe hoger deze waarde, hoe sneller de verbinding is.
De downloadsnelheid geeft aan hoe snel gegevens van het internet bij u thuis kunnen worden binnengehaald (gedownload)en wordt uitgedrukt in het aantal Mbits per seconde. Zie Wikipedia voor meer detailinformatie hierover. De downloadsnelheid is overigens niet alleen afhankelijk van de snelheid van uw abonnement, maar ook van de snelheid die de aanbieder van de data ter beschikking stelt. Wanneer u heel veel informatie kunt ontvangen, maar u krijgt steeds maar een beetje dan werkt dat natuurlijk beperkend.

Uploadsnelheid

De uploadsnelheid geeft aan hoe snel u gegevens vanaf uw eigencomputer kunt versturen via het internet. Hoe hoger het aantal Mbit/s hoe sneller uw data (bijvoorbeeld foto’s of video’s) kunt versturen vanaf uw computer. Wanneer u bijvoorbeeld 100 MB aan foto’s wilt uploaden naar de server van uw internetprovider omdat u daar uw eigen website kunt maken, dan is uploadsnelheid van invloed op de tijd die dit in beslag neemt.

Nieuwsgroepen

Neem bijvoorbeeld nieuwsgroepen. Dit is een netwerk van veel servers waarop erg veel informatie te vinden is. Onder andere foto’s en films. Hoe beter uw downloadsnelheid, hoe sneller u een film compleet op uw computer heeft staan. Nieuwsgroepen zijn bereikbaar via zogenaamde nieuwsservers. Er zijn vele betaalde maar ook gratis aanbieders hiervoor. Het verschil tussen betalen en niet betalen zit onder andere in de downloadsnelheid die wordt toegestaan. Ook al heeft u bijvoorbeeld de beschikking over een 20Mbit verbinding, als de nieuwsserver maar maximaal 10 Mbit/s toestaat, dan bent u daaraan gebonden. Internetproviders bieden vaak een gratis variant van deze nieuwsgroepen aan.

>Uitleg: downloadsnelheid, uploadsnelheid en nieuwsgroepen
> Uitleg: modem, router, webruimte
> Waarop letten bij: bellen via internetprovider
> Waarop letten bij: tv via internetprovider
> Waarop letten: éénmalige kosten