Uitleg: modem, router en webruimte

Uitleg: modem, router en webruimte

Modem en/of router

Het internetsignaal dient te worden omgezet naar een begrijpelijke ‘taal’ voor uw computer. Hier zorgt een modem voor. Deze heeft u dus altijd nodig. Soms kost deze geld, maar in veel gevallen krijgt u deze gratis ter beschikking. Het is dan niet ongebruikelijk dat u hem in bruikleen krijgt. Wanneer u meerdere computers (of andere apparaten met een internetaansluiting) wilt aansluiten, dan heeft u tevens een router nodig. Deze zorgt ervoor dat alle internetdata van en naar de juiste computer of netwerk-mediaspeler binnen uw huis gaat. Het aantal apparaten dat aangesloten kan worden verschilt, maar in de regel maximaal 4. U kunt het aantal aansluitingen vergroten door middel van een switch. Soms zijn een modem en router verenigd in één kastje, maar dit hoeft niet. Wanneer u een router nodig heeft, dan is het goed om na te gaan of die ter beschikking wordt gesteld door de provider of dat u die zelf dient aan te schaffen.

Email adressen & ruimte eigen website

Een internetprovider geeft vrijwel altijd ook één of meerdere email adressen uit. Het aantal email adressen wat ter beschikking wordt gesteld is vaak afhankelijk van het abonnement. Deze dienst hoeft echter niet bepalend te zijn: er zijn veel gratis email diensten beschikbaar (bijvoorbeeld Gmail of Windows live Hotmail). Het voordeel daarvan is dat het emailadres niet veranderd wanneer er van internetprovider wordt gewisseld.

In veel gevallen wordt het ook mogelijk gemaakt om een eigen website te maken. In de regel wordt er bij een beter abonnement meer serverruimte ter beschikking gesteld door de provider en kan er meer data (bijvoorbeeld foto’s en filmpjes) online gezet worden. Ook hiervoor hoeft u uiteraard niet afhankelijk te zijn van uw internetprovider, want er zijn veel zogenaamde hostingproviders die u veel meer mogelijkheden bieden wanneer u een eigen website wilt maken.

 

Uitleg: downloadsnelheid, uploadsnelheid, nieuwsgroepen
>Uitleg: modem, router, webruimte
> Waarop letten bij: bellen via internetprovider
> Waarop letten bij: tv via internetprovider
> Waarop letten: éénmalige kosten