Waarom een uitvaartverzekering?

Eén van de bijzondere dingen aan een uitvaartverzekering is dat er uiteindelijk uitgekeerd wordt (wanneer alles verlopen is volgens de verzekeringsvoorwaarden). Het moment van uitkeren is echter onzeker omdat het niet bekend is wanneer de verzekerde overlijdt. Er is dan opeens een behoorlijk bedrag nodig om de uitvaart te bekostigen. Het kan vooraf onduidelijk zijn of er op enig moment voldoende geld beschikbaar is. Dat is een belangrijke reden waarom een uitvaartverzekering afgesloten wordt. Er is dan een bedrag beschikbaar voor het verzorgen van de uitvaart.

Daarnaast kan een uitvaartverzekering de nabestaande helpen. Zo kan de verzekerde al nagedacht hebben over de uitvaart en ervoor gezorgd hebben dat het verzekerde bedrag aansluit bij zijn of haar wensen. Ook kan het (bijvoorbeeld via een naturaverzekering) vaststaan wie de uitvaart zal verzorgen. De keerzijde is dat wanneer te veel zaken vooraf vaststaan er mogelijk te weinig aan de uitvaart aangepast kan worden.  Een uitvaartverzekering die gedurende de looptijd flexibel aan te passen is kan hiervoor uitkomst bieden.

Waarom een uitvaartverzekering

Voordelen uitvaartverzekering

  • Er is altijd een bedrag voor de uitvaart beschikbaar. Nabestaanden hoeven niet alle (of helemaal geen) uitvaartkosten te betalen.
  • Nabestaanden wordt indien gewenst veel zorg uit handen genomen in een al moeilijke tijd.

Nadelen uitvaartverzekering

  • Het moment van overlijden is niet bekend. Er bestaat een mogelijkheid dat er uiteindelijk meer betaald is, dan dat de uitvaart gekost heeft. Of bijvoorbeeld dat, achteraf gezien, zelf geld apart leggen (als dat een optie was) voordeliger zou zijn geweest.
  • Nabestaanden kunnen, afhankelijk van hoe de verzekering geregeld is en wat hun eigen ideeën zijn, beperkt worden in hun keuzevrijheid.
  • De indruk kan bestaan, dat met het op enig moment afsluiten van een uitvaartverzekering alles op elk moment in de toekomst goed geregeld is. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn: wensen kunnen veranderen en ook het benodigde bedrag kan veranderen.

Wat kost een uitvaart?

Een simpel afscheid in besloten kring kost al snel ongeveer €5.000 (bron: Yarden) De uitvaartkosten hangen uiteindelijk af van de wensen van de overledene en/of nabestaanden. Het kan snel oplopen.

Een indicatie van de uitvaartkosten kan berekend worden met de uitvaart rekentool van Yarden.